NSFs medlemsklubber har vedtatt på Forbundstinget at alle som vil være med i approberte stevner/konkurranser/kamper i idrettene Norges Svømmeforbund administrerer, må ha gyldig startlisens (GE 1B). Startlisensen gir utøverne rett til å delta på konkurranser, bladet Norsk Svømming og idrettsskadeforsikring (9-12 år er forsikret gjennom barneidrettsforsikringen).
Norges Svømmeforbund fortsetter avtalen med Idrettens Helsesenter og Gjensidige. Ordningen med at belastningsskader dekkes på lik linje med andre skader er svært gledelig for alle aktive i svømmeidretter. Alle som betaler startlisens har tilgang til Skadetelefonen, telefonnummer 987 02033, som er en telefonbasert rådgivningstjeneste med spesialkompetanse på idrettsmedisin. Formålet er å ivareta idrettsutøvere på alle nivåer gjennom behandlingsløpet. Skadetelefonen gir gode råd om skadeforebygging og hva man bør gjøre ved akutte skader. Åpningstider er alle dager 09.00–21.00.
I tillegg får alle med en skade behandlingsgaranti, kvalitetssikret behandlernettverk, og spiseforstyrrelser og sammensatte symptomer er også en del av forsikringsordningen.
Som i 2022 er det kun to typer startlisens: Startlisens svømmeidretter 9-12 år 2023 og Startlisens svømmeidretter 2023.
Prisen for startlisens svømmeidretter 2023 er justert ned fra svømmeforbundet fra 2022 med 150 kr og er som følger:
Kontonummer 7874.06.70025. NB! Husk at det MÅ betales med KID-nummer.
De som betalte lisens for en klubb i 2022 har automatisk fått nytt kid-nummer, som benyttes til betaling av startlisens for 2023. Denne finner du ved å logge inn på minidrett.no.
Har dere ikke hatt lisens tidligere år, må dette opprettes av lisensansvarlig. Ta kontakt på magnus@tsksvomming.no og skriv hvilken utøver det gjelder, så opprettes det lisens.
De som skal delta på approberte stevner/konkurranser/kamper må betale startlisens (jfr GE1B), men også øvrige utøvere i klubbene over 12 år kan løse startlisens og dermed bli forsikret (utøvere til og med 12 år er forsikret gjennom Barneidrettsforsikringen).
Startisensen gjelder fra den dagen man betaler, og ut kalenderåret. Det finnes ingen engangslisens for ett enkelt stevne men det er fra og med 2023 kommet følgende ordning: "NSF har også tilrettelagt en ordning slik at de som betaler startlisens fra 1.november 2023 til 15.desember 2023 betaler halv pris".
På åpne/approberte stevner vil svømmerne bli vurdert av dommere etter det gjeldende regelverket. Nedenfor vil du finne de viktigste reglene innenfor hver svømmeart.
På Norges Svømmeforbunds sider kan du finne alle regler som gjelder for svømming.
I forkant og under stevner har vi en del rutiner vi ønsker at utøvere og foresatte følger, sett deg godt inn i punktene under og tar kontakt om du lurer på noe.
Klubbtøy på stevner. Vi i Tromsø svømmeklubb ønsker å fremstå som en samlet gjeng på konkurranser.
Det er derfor viktig for oss at alle bruker klubbhette og at alle som har klubbtøy, bruker dette på stevner.
Tromsø svømmeklubb støtter NSFs retningslinjer for bruk av konkurransedrakter som sier at dyre konkurransedrakter ikke skal brukes av utøvere under 13 år. Teknisk utvikling og den treningen utøveren gjør, har så mye mer å si for hvor raskt utøveren svømmer enn drakta.
Se mer på Norges Svømmeforbunds hjemmeside.
LÅMØ = Landsdel Årsklassemønstring
ÅM = Årsklassemesterskap
Fokus på LÅMØ-øvelser i ung alder fremmer ett allsidig fokus. I Tromsø svømmeklubb jobber vi for at unge våre utøvere skal kunne mestre alle stilarter. Dette er noe som vil være positivt for deltakelse på LÅMØ og dermed danne ett godt grunnlag for sterk utvikling videre.
Man kan delta i LÅMØ fra og med det året man fyller 11 år til det året man fyller 16 år.
For å delta i LÅMØ må svømmeren kvalifisere seg gjennom å svømme 5 øvelser å få de godkjente. Disse øvelse er følgende:
Kvalifiseringsperioden til LÅMØ Landsdel er ca 28. februar til ca 28. februar året etter. Året etter = det året LÅMØ avholdes.
Avvik på kvalperiode 2021 - se her
De 24 beste i hver av klassene 13 år til 16 år vil være kvalifisert. For klassene 11 og 12 år holder det å ha gyldig påmeldingstid på alle de 5 øvelsene. Rangeringen til LÅMØ skjer gjennom sammenlagt poengsum fra de 5 LÅMØ-øvelsene. Gyldig påmeldingstid må være oppnådd på ALLE de 5 distansene.
Rangeringslistene ligger inne på medley.no
Rankinglista oppdateres fortløpende etter alle approberte stevner, men i tiden mellom LÅMØ og ÅM er listene på nettet fryst (tider fra stevner i denne perioden registreres allikevel og legges ut etter ÅM i juni)
11-års klassen er med i kvalifiseringen, selv om kvalifiseringsperioden hovedsakelig foregår i det året de er 10 år hvor de ikke har resultater registert offentlig og ikke blir rangert. Tidene de svømmer på approberte stevner vil da ikke bli offentliggjort før de er i 11-årsklassen altså; rangeringslister for 11 års klassen vil bli klar 1. januar det året LÅMØ arrangeres.
I Norge avholdes LÅMØ i 5 landsdeler, vi i TSK tilhører Nord sammen med alle svømmeklubbene i Nordland, Troms og Finnmark. Stevnet går av stabelen arrangeres fredag til søndag i uke 11 (mars) og arrangeres på samme dag og klokkeslett i alle landsdelene. Stevnet går ofte uken etter vinterferien og TSK vil tilrettelegge for at alle kvalifiserte vil kunne få trene også i vinterferien. Alle deltakerene må delta i alle LÅMØ øvelsene under stevnet. Det deles ut gull, sølv og bronse i hver klasse for hver øvelse. I tilegg deles det ut en sammenlagtpremie for 1 – 6 plass i hver årsklasse. Sammenlagtrangeringen gjøres etter Fina poeng hvor alle 5 øvelser teller. 11 og 12 årsklassen får i tillegg deltakerpremie.
LÅMØ gjelder som direkte kvalifisering til ÅM (Årsklassemesterskap) for årsklassene 13-16 år.
Etter at LÅMØ er avsluttet lages en nasjonal rangeringsliste for alle 11 og 12 åringene. De tre beste 11- og 12-åringene på landsbasis vil få tilsendt diplom fra NSF.
For 13-16 årsklassene er de 30 beste i hver klasse (landsbasis) kvalifisert, altså 30 av hvert kjønn i hver årsklasse. Rangeringen skjer etter totalsummen som ble oppnådd på 5 øvelser under LÅMØ. LÅMØ-resultatene benyttes som rangeringstid for alle øvelser i ÅM bortsett fra på 200m IM. 200 IM er siste øvelse på ÅM og det heatlistene settes opp etter hvor man ligger ann sammenlagt etter de 4 første øvelsene. Er du topp 6 svømmer du da i siste heat uavhengig av hva din personelige rekord på 200 IM er. ÅM arrangeres i pinsehelgen i juni hvert år.
I svømming har vi kvalifiseringskrav til nasjonale mesterskap. Vi har 3 typer slik mesterskap, nemlig UM, NM jr og NM sr.
UM = Nasjonalt ungdomsmesterskap
NM jr = Norgesmesterskap for junior
NM sr = Norgesmesterskap for senior
Alle kvalifiseringskrav til nasjonale og internasjonale mesterskap, i tillegg til landslag finner du på sidene til svømmeforbundet. Kvalifiseringskravene for alle nasjonale mesterskap er tidligst 12 måneder før og senest 10 dager før mesterskapet.
Dette mesterskapet arrangeres på kortbane i oktober uke 42 hvert år, fra fredag til søndag.
Alder for deltakelse: 13 til 16 år for begge kjønn.
Norgesmesterskapet for junior arrangeres både på kortbane og langbane. Kortbanemesterskapet arrangeres over 4 dager (torsdag til søndag) i november, vanligvis i uke 46 hvis ikke noe på den internasjonale terminlisten krasjer med NM. Langbanemesterskapet arrangeres over 4 dager i midten av juli hvert år.
Alder for deltakelse gutter: 13-18 år.
Alder for deltakelse jenter: 13-17 år.
Årsak til forskjell i junioralder: LEN og FINA har nylig fått felles aldersgrense for junioralder. NSF har hatt en egen aldersgrense som ikke samsvarer med dette. Nedre aldersgrense endres ikke på grunnlag av NIFs barneidrettsbestemmelser. Gutter og jenter har også forskjellig biologisk utvikling i tenårene, der jenter utvikles tidligere enn gutter. Det innføres derfor ulik øvre junioraldersgrense for gutter og jenter.
Norgesmesterskapet for senior arrangeres samtidig med NM jr på både kortbane og langbane.
Alder for deltakelse: Fra 13 år og så lenge du har kvalifisert deg.
Avvik på kvalperiode - se her